Share This Post

Algemeen

5 Voordelen van Zakelijk Leasen Elektrische Auto

5 Voordelen van Zakelijk Leasen Elektrische Auto

Elektrische auto’s kunnen erg voordelig zijn ten opzichte van auto’s met een verbrandingsmotor, en dat geldt al helemaal als de elektrische auto zakelijk geleased wordt. Er zitten tal van fiscale en financiële voordelen aan het zakelijk rijden van een elektrische auto. In deze blog de populairste pluspunten!

Maar eerst… wat is financial lease precies?

Zakelijk leasen heeft twee kanten; de financial lease en de operationele lease. Bij de financial lease lost de onderneming maandelijks een vast bedrag, plus rente, af van de aanschafwaarde van een auto. De leasemaatschappij schiet het bedrag van de aanschafwaarde als het ware voor. Door naar de voordelen.

1. Geen wegenbelasting

Wegenbelasting betaalt iedere eigenaar van een auto. Bij ondernemers wordt de belasting door het bedrijf betaalt, tenzij de auto die zakelijk geleased wordt elektrisch is. Tot en met 2024 hoeft zowel de ondernemer als de zakelijke rijder geen wegenbelasting te betalen. Na 2024 wordt deze vrijstelling afgebouwd, in 2025 betaal je slechts 25% van de belasting, en in 2026 betaal je evenveel als bij ‘normale’ auto’s.

2. Geen BPM

BPM is de vorm van belasting die wordt betaald bij de aankoop van een nieuwe auto. Dit bedrag bestaat naast de normale btw en is afhankelijk van de uitstoot van de gekochte auto. Bij elektrische auto’s is deze uitstoot natuurlijk niet aanwezig, en daardoor hoef je ook geen BPM te betalen. Dit bedrag wordt wel (enigszins) gecompenseerd met een hogere btw. Gelukkig hoeft dit geen probleem te zijn als ondernemer aangezien je deze btw kan aftrekken bij de aangifte van de omzetbelasting!

3. Andere aftrekposten

Als ondernemer kun je hiernaast ook nog gebruik maken van andere aftrekposten bij de belastingaangiftes. Als je een auto financieel leaset ben je rechtelijk gezien eigenaar van de auto. hierdoor kun je over meerdere uitgaven die je doet in het gebruik van de auto btw aftrekken. Denk bijvoorbeeld aan onderhoudskosten, verzekeringen, maar helaas niet de benzine. Laadkosten die voor elektrische auto’s worden gemaakt komen wel in aanmerking om onbelast vergoed te worden.

4. Bijtelling is een stuk voordeliger

Bijtelling wordt door de belastingdienst gebruikt om mensen die hun zakelijke auto privé gebruiken extra te belasten. Een bepaald percentage van de nieuwwaarde van de auto wordt bij het belastbaar inkomen opgeteld. Elektrische auto’s hebben ’slechts’ een bijtelling van 8%, terwijl dat bij auto’s met een verbrandingsmotor 22% is. Tot een aantal jaren geleden was de bijtelling voor elektrische auto’s zelfs 0%.

5. Je kunt gebruik maken van de MIA

De MIA, oftewel de milieu-investeringsaftrek, geldt voor ondernemers die een elektrische auto via financial lease kopen. Doordat deze aankoop wordt gezien als een investering die gunstig is voor het milieu, kan 13,5% van de nieuwwaarde van de auto (maximaal 45.000) van de brutowinst van de onderneming worden getrokken. Dit zorgt voor een lagere belastingdruk.

Share This Post

Leave a Reply