Share This Post

Algemeen / Opladen

Nederland loopt voorop met elektrische auto’s

elektrische rijden land nr 1

Over een aantal jaren zullen auto’s met verbrandingsmotoren volledig zijn ingehaald door de elektrische variant. Natuurlijk moeten er nog vele stappen worden gezet voordat de traditionele auto echt verdwijnt, maar langzaamaan gaan we de goeie kant op.

Hoewel Nederland met veel klimaatzaken bepaald niet de voorloper is, gaat het met de infrastructuur voor elektrische auto’s erg goed. De laatste jaren is het aantal laadpunten wereldwijd zelfs het snelst groeit in ons kleine landje!

Overal je auto opladen!

In Europa is er geen land dat meer laadpalen per hoofd van de bevolking heeft dan Nederland. Zelfs Noorwegen, het land waar het elektrisch rijden financieel gezien zeer aantrekkelijk is, moet in Nederland zijn meerdere erkennen op dit gebied. Deze twee landen lopen overigens ver voor op de rest van Europa.

Hieronder vind je de volledige top 5 landen, op het gebied van aantal laadpalen per 1000 personen.

  1. Nederland 2,53
  2. Noorwegen 2,33
  3. Luxemburg 1,55
  4. Zweden 0,67
  5. België 0,51

In Nederland vind je zelfs meer laadpalen dan in de Verenigde Staten! En let op; dat gaat niet om het aantal laadpalen per hoofd van de bevolking; in Nederland staan er absoluut gezien meer. Aardig indrukwekkend.

Verkoop van elektrische auto’s blijft maar groeien

Ook als we kijken naar het aantal elektrische auto’s dat verkocht wordt zien we een positieve lijn. In de eerste 5 maanden van dit jaar – van januari tot mei – was 12,7% van alle verkochte auto’s elektrisch. En dat terwijl dat cijfer een jaar geleden ‘slechts’ 8,4% was. Deze percentages gaan waarschijnlijk zelfs nog hoger oplopen. Dit komt omdat de overheid op 4 juni een nieuwe subsidie heeft ingesteld. Deze subsidie ontvangen particulieren wanneer zij een volledig elektrische auto, nieuw aanschaffen.

Kijkende naar het aantal elektrische auto’s heeft Nederland dan ook nog wel wat in te halen.

In het lijstje hieronder zie je dat Noorwegen bijna 5 keer zoveel elektrische auto’s per 1000 inwoners heeft als Nederland. Wel staan we in de Europese top 5.

  1. Noorwegen 11,62
  2. Zweden 2,72
  3. Luxemburg 2,50
  4. Nederland 2,21
  5. Zwitserland 1,31

Kortom; het gaat de goede kant op in Nederland, maar er is nog veel te winnen. Hopelijk blijft de verkoop van de elektrische auto’s stijgen, en zullen we steeds minder last hebben van uitlaatgassen!

Bekijk hieronder het item op RTL 🙂

Share This Post

Leave a Reply