Share This Post

Algemeen / Opladen

Zelf een laadpaal installeren? Hier moet je op letten

zelf een laadpaal installeren

Als je in een elektrische auto rijdt, is het handig als je je auto ook thuis kunt opladen. Je gaat dan altijd met een volle accu op weg en je bent niet afhankelijk van een openbare laadpaal of van een snellader langs de snelweg. Ook scheelt het enorm in de kosten als je het eigen stroomtarief moet afrekenen.

Helaas is het niet altijd mogelijk een eigen laadpaal bij je woning te installeren. Dit kan bijvoorbeeld niet als je geen eigen oprit of eigen garage hebt. Je zult dan bij de gemeente een vergunning voor een laadpaal aan moeten vragen, die vervolgens op openbaar terrein wordt geplaatst en dan door iedereen gebruikt kan worden.

Heb je de mogelijkheid een laadpaal bij je woning te plaatsen, dan kun je deze natuurlijk laten installeren, maar als je een beetje handig bent, kun je dit ook prima zelf. Wat heb je daar allemaal voor nodig?

Welke laadpaal moet ik kiezen?

Eerst moet je beslissen wat voor laadstation je wilt plaatsen. Wordt het een station geplaatst op een wand of op een paal en wil je een station met een vaste laadkabel of eentje waar je een losse kabel op in-plugged?

laadpalen elektrische auto's

Kies je voor een vaste laadkabel dan is het type aansluiting van je auto van belang; is dit een type 1 of type 2 aansluiting? De meeste in Europa gemaakte auto’s zijn voorzien van een type 2 – een mennekes – aansluiting. Japanse en Amerikaanse auto’s hebben nu nog vrijwel allemaal een type 1 aansluiting, maar omdat de standaard in Europa type 2 gaat worden, zal dit in een snel tempo veranderen. Met het oog op de toekomst is een type 2 aansluiting dus de meest voor de hand liggende keuze. Rij je nu nog een auto met Type 2 aansluiting? Je kunt dan altijd tijdelijk een verloopstekker gebruiken.

verschil type 1 en type 2 stekker

Tot slot moet je besluiten welke features voor jouw belangrijk zijn: load balancing (hierover later meer), aanmelden via laadpas, APP, maximaal vermogen, design.

Wat moet er in de meterkast gebeuren?

Zorg dat er een aparte groep in de meterkast beschikbaar is voor het opladen van je auto. Dit voorkomt het doorslaan van de stoppen als je thuis nog andere apparaten aanzet. Verstandig is de meterkast te laten aanpassen met een extra groep door een erkend installateur. Veel elektrische auto’s kunnen 3-fase opladen, maar om dit te kunnen, heb je wel een 3 fase stroomaansluiting nodig. Indien je een 1 fase stroomaansluiting hebt zou je kunnen overwegen om een stroomverzwaring bij je netbeheerder aan te vragen. Zeker met het oog op de toekomst (elektrisch koken, warmtepomp etc.) kan het een verstandige keuze zijn.

1 of 3 fase meterkast
Aan de hoofdschakelaar kun je zien of je een 1 of 3 fase stroomaansluiting hebt

Als je op de snelst mogelijke manier wilt laden en soms pieken hebt qua stroomverbruik (lees: elektrisch koken, warmtepomp, sauna, cooker etc.) dan kan load balancing een mooite feature zijn. In het kort: load balancing meet de beschikbare capaciteit in huis, en gebruikt dit om de auto te laden. Hierdoor voorkom je dat de stroomaansluiting overbelast wordt. Load balancing kan op verschillende manieren in de meterkast worden geïnstalleerd: vaak middels spoeltjes of een losse module.

load balancing laadpaal
Hoe werkt load balancing?

Afhankelijk van de afstand tot het laadstation en het laadvermogen op wat je maximaal wilt laden, kies je vervolgens de benodigde grondkabel. Let op dat deze voldoende dikte heeft. Daarbij is het zeer aan te raden om een datakabel (UTP) mee te trekken. Dit heb je bijvoorbeeld nodig voor load balancing.

Zodra voorgaande werkzaamheden zijn gedaan zijn is de installatie verder vrij eenvoudig. Plaats de lader op 80 – 100 cm van de grond op de muur of op een paal. Maak vervolgens de behuizing open en sluit de voedingskabel en de grondkabel aan via aansluitringen en een wartel (erg belangrijk, waterdichtheid). Bij de meeste laders zit een uitgebreide installatie/configuratie handleiding. Daarnaast kun je met vragen terecht op ons doe-het-zelf laadpunt installeren forum😉.

Share This Post

Leave a Reply